De overstromingen in Engis hebben aanzienlijke schade veroorzaakt en honderden huizen en bedrijven getroffen. Deze regio, die vaak te maken heeft met slecht weer, is opnieuw getroffen door stortregens, wat plotselinge overstromingen veroorzaakte.
Gezien deze ramp heeft Denis FOSSION, een inwoner van Hermalle, besloten de zaken in eigen hand te nemen door een ondersteuningsgroep op te richten om de slachtoffers te helpen.
In een paar dagen tijd heeft de groep al meer dan 120 leden verzameld. Lokale persoonlijkheden, zoals de burgemeester van Engis, hebben het initiatief ook gesteund door gemeentelijke middelen te verstrekken.
Concluderend, de overstromingen in Engis waren een moeilijke beproeving voor veel gezinnen. Echter, het initiatief van Denis laat zien dat met vastberadenheid en wederzijdse hulp, het mogelijk is om deze uitdagingen te overwinnen. Deze ondersteuningsgroep heeft de gemeenschapsbanden versterkt. Bij het nadenken over toekomstige preventiemethoden is het essentieel om dergelijke initiatieven te blijven ondersteunen en ons voor te bereiden op de komende klimaatuitdagingen.
Het belang van dit artikel ligt in het bewustzijn van de gevaren van overstromingen en de noodzaak van collectieve actie om onze gemeenschappen te beschermen. Iedereen kan een verschil maken, net als Denis.
Ontdek de groep hier op de Facebook-groep Ondersteuning en vrijwilligerswerk in de gemeente Engis
Bravo Denis
Bronnen van het artikel
Hier zijn de officiële bronnen die dit artikel hebben geïnspireerd:
- Météo België ★★★★☆
- Belgisch Rode Kruis ★★★★★
- Gemeente Engis ★★★★☆
- La Libre België ★★★★☆
- RTBF Info ★★★★★

Mijn naam is Martin Desmet en ik heb een passie voor overstromingsstudies en hydrologisch risicobeheer. Al meer dan 20 jaar wijd ik mijn carrière aan het begrijpen van overstromingsgerelateerde fenomenen en het helpen van gemeenschappen om zich beter voor te bereiden op en te beschermen tegen deze verwoestende gebeurtenissen. Na mijn doctoraat in de hydrologie aan de Universiteit van Luik kreeg ik de kans om aan verschillende projecten te werken in samenwerking met overheidsinstanties, ngo’s en privébedrijven. Door mijn carrière ben ik me sterk gaan interesseren voor overstromingsmodellering en de invloed van klimaatverandering op onze hydrologische regimes. Ik heb ook de kans gehad om bij te dragen aan het ontwerp van systemen voor vroegtijdige waarschuwing en noodplannen voor kwetsbare regio’s. Hoewel ik een paar wetenschappelijke artikelen heb gepubliceerd en lezingen heb gegeven, blijf ik in de eerste plaats betrokken bij het veld, waar ik concrete oplossingen kan bieden die zijn afgestemd op de behoeften van gemeenschappen. Buiten het werk breng ik graag tijd door in de natuur, vooral in de buurt van rivieren en wetlands, die me inspireren en helpen om de ecosystemen die ik bestudeer beter te begrijpen. Mijn doel is om te blijven leren en mijn kennis te delen om de impact van overstromingen op ons leven en onze omgeving te helpen verminderen.